ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ

Σε ένα οικόπεδο 1.008 μ2 στο Χαλκούτσι Ωρωπού με επιτρεπόμενη δόμηση 0,20% , βορινό προσανατολισμό και θέα τη θάλασσα κατασκευάσθηκαν 2 μεζονέτες 171 μ2 η κάθε μία σε τρία επίπεδα. H αρχιτεκτονική λύση που προτάθηκε ήταν η διαμόρφωση των χώρων υποδοχής και κυρίας χρήσης (σαλόνι) μπροστά, με θέα τη θάλασσα αλλά βορινό προσανατολισμό και οι βοηθητικοί χώροι (κουζίνα) στη πίσω πλευρά του κτιρίου.

Η ανάγκη για διάχυτο φυσικό φωτισμό στο βορινό τμήμα του κτιρίου επιλύθηκε με την κατασκευή μιας ηλιακής καμινάδας στο κέντρο του κτιρίου (πάνω από το σαλόνι), η οποία προσδίδει φυσικό φωτισμό και ηλιακά-ενεργειακά οφέλη.Το καλοκαίρι η εκτόνωση του θερμού αέρα γίνεται από φεγγίτες στο βόρειο τμήμα του κτιρίου και την ηλιακή καμινάδα η οποία με εμβαδόν ανοίγματος 2.2 m2 και τελικό ύψος από το δάπεδο ισογείου σχεδόν 8.5m βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους σχεδόν τους εσωτερικούς χώρους λόγω της θέσης της.

Στον όροφο, υπάρχει εσωτερικό μπαλκόνι στο σημείο που βρίσκεται η ηλιακή καμινάδα για την καλύτερη επικοινωνία των χώρων που συνεισφέρει στη μέγιστη αξιοποίηση αυτού του συστήματος. Η ηλιοπροστασία και σκιασμός ολόκληρης της νότιας πλευράς του κτιρίου έχει εξασφαλιστεί από πέργκολες σε δύο επίπεδα που σκιάζουν ικανοποιητικά την κατασκευή καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτές είναι κατασκευασμένες κατά το άξονα ανατολής- δύσης (ισημερίες) και με τέτοιο τρόπο ώστε το χειμώνα επιτρέπεται στην ηλιακή ακτινοβολία να εισχωρήσει βαθιά μέσα στο κτίριο ενώ αντίθετα το καλοκαίρι σταματάει αμέσως έξω από αυτό. Στον όροφο βρίσκονται δύο υπνοδωμάτια με νότιο προσανατολισμό που αξιοποιούν τα ηλιακά οφέλη κατά το χειμώνα, ενώ σκιάζονται επαρκώς από τις πέργκολες το καλοκαίρι.

Στο υπόγειο βρίσκεται άλλο ένα υπνοδωμάτιο και το καθιστικό με ανεξάρτητη είσοδο από το κήπο, αλλά και σύνδεση με την υπόλοιπη κατοικία μέσω του κλιμακοστασίου.


Φωτογραφίες Σχέδια